Velikonoční beránek jinak

Většinou jsme zvyklé péci velikonočního beránka sladkého. Loni jsem zkusila i beránka masového. Na fotografii vypadá poněkud uboze, je to fotka když jsem ho vyklopila z formy, ale když jsem ho "načinčala", tak jsem ho zapomněla vyfotit. Takže nyní zapojte svou fantazii. Beránek sedí nebo leží?, no zkrátka je na salátových listech, obložený nakrájenou okurkou, paprikou, rajčátky a na plátky nakrájeným vajíčkem.


Recept
1/2 kg mletého masa (vepřové a uzené) záleží na velikosti formy
trochu mléka cca 1dl
1 vejce
sůl, pepř, stroužek česneku (nebo kolik má kdo rád)
1 lžička škrobu
případně lžíci strouhanky

Nádivka
2 housky nakrájené na menší kostičky
trochu mléka
vejce
1 lžíce nasekaných kopřiv nebo petrželky
muškátový oříšek, sůl

Mleté maso promícháme se všemi přísadami, formu beránka důkladně vymažeme, a asi dvě třetiny mletého masa vložíme do formy, pak vložíme nádivku a přikryjeme zbylou masovou směsí a přiklopíme zadní částí formy. (Chce to víc přitisknout, já jsem to přimáčkla málo a nádivka mi trošku vylezla). Beránka pečeme na plechu s vodou asi při 160°C cca 45 min. Pak sundáme zadní díl formy a ještě chvíli necháme péci, aby se udělala lepší kůrčička, pak opět přiklopíme záda a sundáme přední díl a ještě chvíli pečeme.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Všechněm nelze vyhověti

Přání

Trocha poezie