Vánoční buchetky

Před časem jsem se zmínila, že jsem koupila řepný sirob na buchetky. Přišel mi dotaz, co to je. Sirob se vaří z řepy cukrovky, řepa se oškrábe, umyje, nakrájí nebo nastrouhá a vaří se, a vaří. Je to strašně zdlouhavá práce. Naštěstí se tím zabývají jedni manželé a pak sirob prodávají. A právě tenhle sirob je nutný pro vánoční buchetky. Myslím, že se tyhle buchetky dělají na Vánoce hlavně tady ve východních Čechách, že je to taková místní specialita. Byla bych docela ráda, kdybyste mi daly vědět, jestli je náhodou pečou ještě někde jinde. Za naši rodinu a okolí musím říct, že je to strašně dobrý papáníčko a na Vánoce rozhodně nemůže chybět. Když je dělám, tak si vždycky vzpomenu na rodiče, maminka upekla buchetky a tatínek, který strašně rád a dobře vařil , je obaloval. To byla vždycky jeho práce a samozřejmě hned ochutnával, což maminku rozčilovalo. Ale nechám vzpomínání a tady je recept.

Vánoční buchetky

Nejdříve si připravíme běžnou makovou nádivku a nastrouháme perník, buď přímo určený na strouhání, ten je nejlepší, ale mohou být i různé perníčky, ale ne takové ty cizí, ty jsou moc voňavé a rušily by právě tu chuť sirobu.

Těsto:
90 dkg hladké mouky
2 lžíce majolky
1,5 dcl oleje
3 vejce
5 lžic cukru
cca 1/4 l mléka
1,5 balíčku kvasnic
sůl
Uděláme kvásek a vše zpracujeme jako běžné kynuté těsto. Po vykynutí udělám malé buchtičky s makovou nádivkou a upeču.
Řepný sirob nalejeme do kastrůlku, přidáme ořech másla a ohřejeme. Upečené buchetky hned horké smáčíme celé do teplého sirobu a obálíme v perníku. Perník dávám po troškách, jak se "umaže" od sirobu, špatně na buchtičky chytá. Takhle pak buchetky vypadají, vlastně vypadaly loni.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Všechněm nelze vyhověti

Přání

Trocha poezie