Désirée

Další mou oblíbenou knížkou je opět román, zpracovaný podle historických pramenů a to je Désirée. Annemarie Selinko s půvabem a vlídným humorem vypráví osudy Désireé Claryové, dcery marseillského obchodník s hedvábím, která byla první láskou Napoleonovou. Převratné historické události, Napoleonova cesta ke slávě i jeho pád, to vše je viděno stále trochu udivenýma očima jeho mladičké snoubenky. Désirée žije v Napoleonově důvěrné blízkosti, vídá ho v kruhu početné rodiny Bonapartovy i oficiálně na recepcích a slavnostech jako manželka francouzkého maršála Jeana Baptista Bernadotta, pozdějšího švédského krále. Vztah Désirée a Napoleona si přes neustálé zvraty uchovává zvláštní napětí a nostalgii první lásky.

.
A protože jak už jsem se zmiňovala, historické romány čtu "s encyklopedií v ruce" tak pár slov o tom, co jsem se v ní dověděla. Napoleon byl skutečně zasnoubený s Desirée Claryovou, dcerou obchodníka s hedvábím z Marseille, ale své zasnoubení zrušil kvůli svatbě s Joséphinou de Beuharnais, která měla dobré vztahy s vládními funkcionáři a Napoleon si od manželství s ní sliboval výhody ve své vojenské a politické kariéře.
Jean Babtiste Bernadotte (26.1.1763-8.3.1844), francouzký vojevůdce a diplomat, 1799 ministr války, maršál Francie, později kníže z Pontecorva, vrchní velitel franc. vojsk v Německu byl určen v roce 1810 za následníka švédského trůnu jako Karel XIV. Johann. Zakladatel dodnes vládnoucí švédské dynastie Bernadotte.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Všechněm nelze vyhověti

Přání

Trocha poezie