Zvonice

Dnes bych chtěla ukázat  tři kostelíky a krásné dřevěné zvonice, které stojí v blízkosti našeho města, jsou příkladem  lidového stavitelství českého venkova v době baroka a všechny byly prohlášeny kulturní památkou.

První dřevěná zvonice je v blízké vesničce Vysočany. Je umístěna před jihozápadním průčelím kostela sv. Markéty.  Kostel je raně barokní omítnutá stavba z roku 1670 a nahradila starší stavbu, doloženou v pramenech už  v r. 1384. Šestiboká zvonice s vysokou stanovou střechou  byla vystavena  kolem roku 1780. Zvonová stolice sloužila pro dva zvony vedle sebe a jeden nad nimi. Před pěti lety byla celá zvonice krásně opravená.
.


Další polygonální dřevěná zvonice je z roku 1689 a je součástí areálu kostela sv. Václava a Stanislava v Měníku. Roubená omítnutá stavba kostela pochází z konce 17. století. Zvonice je dřevěná stavba s osmibokým půdorysem, se stěnami ze svisle kladených prken s přelištováním. Nad  nimi se zvedá jehlancová šindelová střecha s osmibokým základem, přecházejícím plynule do čtyřstěnného jehlanu, z něhož se uprostřed zvedá hranolovitá vížka.
.
.


Třetí dřevěná hranolová zvonice při jihozápadním nároží kostela sv. Jiří v Loučné Hoře vznikla v letech 1777-1780. Kostel  je unikátní stavba, je celodřevěný roubený , který vznikl na místě původní starší stavby.  Datum založení původního kostela je neznámé, avšak zasvěcení sv. Jiří by mohlo poukazovat na jeho románskou minulost.  S jistotou se ví, že tu už stával v první polovině 14. století.  Nyní je kostel uvnitř opraven a konají se zde koncerty, hlavně v době adventní. Stěny zvonice se zvedají na čtvercovém zděném základu, asi do poloviny své výšky se šikmo zužující z vodorovně kladených přelištovaných prken. Ve středu horní části je v každé straně obdélné okno. Zvonice má ojedinělou vnitřní konstrukci s křížovými rozpěrami v prostoru.
.
.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Všechněm nelze vyhověti

Přání

Trocha poezie