Vrchlabí

Včera zase manžel celý den okupoval počítač, tak jsem si dnes trochu přivstala, abych mohla připravit tenhle článeček a provést nějaké návštěvy.
Ve vsi, kde máme chaloupku není obchod, takže jezdíme nakupovat většinou do Vrchlabí a tam jezdím moc ráda. Vrchlabí je malebné horské město s téměř 13000 obyvatel. Rozkládá se v údolí horního Labe a je nazýváno vstupní branou do Krkonoš. Nablízí spoustu turistických a historických památek, ale já tu mám nejraději zámecký park.
Je tu krásně, zvlášť ráno, krásná procházka nebo posezení na některé z mnoha laviček, posekaná tráva voní, sluníčko svítí, prostě nádhera
.
.
 tady už vykukuje zámek. . ..
. . .  už jsme k němu zase o kousek blíž.
. . . ale než dojdeme až k němu, musíme se zastavit u jezírka. . .
.
. . . ve kterém plave spousta kaček. . ..
. . . které, jak se přiblížíte, vylezou na břeh, loudí a klidně si vezmou rohlík i z ruky. . ..
. . . letos tam byla i spousta maličkých, které byly strašně čilé. . ..
. . .  byly to dvě rodinky, opravdu maličké kačenky. . ..
. . . a už větší, ale neumíte si představit, jak je maminky hlídaly a jakmile se některé větší dostaly do blízkosti menších a chtěly jim brát jídlo, hned na ně maminka vystartovala, ale to se zase nelíbilo matičce starších a už se holky do sebe pustily.  Opravdu vzorová ukázka mateřské péče a lásky . . ..
. . . a tady už je renezanční zámek ze 16. století, který dal postavit Kryštof Gendorf. V roce 1624 získal zámek Albrecht z Valdstejna a po jeho smrti byl zámek dlouhou dobu ve vlastnictví Morzinů.  V současné době je na zámku Správa Krkonošského národního parku a Městský úřad. ..
Na náměstí stojí kostel sv. Vavřince, původní jednolodní který pocházel ze 14. století byl koncem 19. století přestavěn vrchlabským stavitelem Eduardem Zirnem podle projektu pražského architekta Stephana Tragla do dnešní podoby. Ve zvonici bylo původně 5 zvonů, ale ve válce byly postupně zabavovány jako surovina pro válečné účely. Od roku 1942 byla zvonice bez zvonů. Až v roce 2002 byly pořízeny z veřejné sbírky 3 nové zvony sv. Vavřinec, sv.Anna a sv. Václav..
. . . domy s podloubím na náměstí. . ..
. . . historické domky taky na náměstí. . .
.
. . . Krkonošské muzeum . . .
.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Všechněm nelze vyhověti

Přání

Trocha poezie