Žehuňský rybník

Po delší době mi manžel na chvíli uvolnil počítač. Tak toho rychle využiju k vložení obrázků z našeho výletu a k návštěvám.
Ve čtvrtek ráno vypadalo počasí docela slibně, vykukovalo sluníčko, tak jsme usoudili, že je to ten správný čas na výlet k Žehuňskému rybníku. Jenže jak se ukázalo, náš odhad hezkého počasí byl špatný. Než jsme tam dojeli, obloha se pěkně zatáhla a u rybníka to vypadalo velice smutně. Než sem dám několik těch smutných obrázků, tak pár slov  o rybníku.
Žehuňský rybník byl vybudován v roce 1492 a v roce 1948 byl vyhlášen národní přírodní rezervací. Jeho rozloha je okolo 300 ha. Žehuňský rybník leží na řece Cidlině, která protéká i naším městem a její soutok s Kralickým potokem je mým oblíbeným místem focení, ve všech ročních obdobích (viz Galerie - Cidlina). V přítokové části se řeka Cidlina větví na několik ramen a kanálů, na jižní straně je vybudován obtokový kanál. Rybník je průtočný. V okolí rybníka jsou slatinné louky, které jsou velmi vzácné a vyskytuje se zde několik ohrožených druhů rostlin i živočichů. V současnosti na rybníku porobíhá polointenzivní chov ryb.

. . . podmračená obloha se odráží v hladině rybníka, jak by to vypadalo krásně, kdyby sluníčko vykouklo, ale ani náhodou. . ..
.
.
. . .  rackové se vůbec nebojí,  v blízkosti jezdí auta, ale vůbec jim to nevadí a sedí klidně dál . ..
. . . jako korálky na zábradlí u lávky s česly. . ..
. . . oni vlastně nesedí, oni na tom zábradlí stojí. . ..
. . . obtokový kanál, který určuje maximální výši hladiny rybníka. . ..
. . .jedno z ramen Cidliny. . ..
. . . racek lovec, jenže jak nese rysbku se mi vyfotit nepodařilo. . ..
chtělo by to opravdu sluničko, takže řečeno s klasikem "Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným"

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Všechněm nelze vyhověti

Přání

Trocha poezie