Hořice v Podkrkonoší

Hořice je město známé hlavně sochařskou kamenickou školou,  pečením hořických trubiček a motocyklovými závody 300 zatáček Gustava Havla. Ale především sochařská tradice přinesla Hořicím název město kamenné krásy. Jen těžko bychom hledali jiné město vyzdobené tolika krásnými plastikami. Díky bohatým zásobám pískovce a kamenické tradici byla v Hořicích roku 1884 založeno sochařsko-kamenická škola, jediná svého druhu v Čechách. Ze školy vyšlo mnoho slavných sochařů. Plastiky zdobí nejen hořické náměstí a ulice, ale nejvíc jich však je na vrchu Gothard. A právě  do Hořic na vrch Gothard jsme se v neděli vypravili. Nejdříve jsme se prošli Smetanovými sady, které jsou na úpatí vrchu a kde jsou rozmístěny sochy starých mistrů.
.
První pomník Bedřicha Smetany v Čechách byl vytvořen podle návrhu Mořice Černila. Poprsí génia na vysokém podstavci znázorňuje jeho duchovní velikost a postavy Jeníka a Mařenky v hořickém kroji připomínají jeho nejoblíbenější operu.
.
 Po návštěvě Mikoláše Alše v Hořicích v roce 1907, byla započata jeho socha, ovšem k vůli válce bylo dílo přerušeno a dokončeno až několik let po Alšově smrti..
Busta Antonína Dvořáka jako jediná není vytvořena z pískovce ale z laaského mramoru z Tyrolska. Jejím autorem je Miloslav Vávra..
Další sochou je Krakonoš,  který zachránil děti v lese. Socha vznikla v dílně Karla Jozefa v Hořicích v roce 1908. Na počátku vzniku této sochy byla kresba Ladislava Šalouna k pohádce o Rýbrcoulovi..
Při příležitosti 480. výročí bitvy na vrchu Gothard vytvořil pro Hořice jeden z modelů husitů Václav Suchomel a druhý pak pro svůj rodný Tábor. Socha znázorňuje mladého vystrašeného husitu, jak upozorňuje starého zkušeného bojovníka na nebezpečí..
Absolventy hořické školy byla vytvořena také ptačí studánka, která byla v současné době bez vody..
Podle modelu secesního sochaře Franty Úprky byla vytvořena absolventy hořické školy socha Jánošíka..
Pomník Jana Žižky z r.1873 od P. Jiřičky připomíná rok 1423, kdy se zde odehrála jedna z rozhodujících bitev husitského hnutí.
.
Příště představím nové moderní plastiky.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Všechněm nelze vyhověti

Přání

Trocha poezie