Masopustní koblihy

Masopust je období od Tří králů do Popeleční středy, kterou začíná postní období před Velikonocemi. V tomto období probíhaly zábavy a hodování, během kterého bylo potřeba se dosyta najíst, protože následoval čtyřicetidenní půst. Masopustní úterý je den, kterým oslavy vrcholí. Jejich součástí je někde průvod masek, který prochází vesnicí a účastníci dostávají různou výslužku, kořalku, vejce, slaninu a koblihy, kterou pak v hospodě společně snědí. U nás se už dodržuje jen to smažení koblih. Receptů jsem vyzkoušela několik a tohle je vítězný, podle kterého nám koblihy chutnají nejvíc.

Koblihy
500 g hladké mouky
3 žloutky
300 ml mléka
100 g majolky
20 g kvasnic
2 pol.lžíce cukru
50 ml tuzemáku
sůl
citronová kůra
meruňková zavařenina
Z ingrediencí si připravíme kynuté těsto, které po vykynutí vyválíme asi na 1/2cm. Vykrajujeme kolečka, dáme zavařeninu, přiklopíme druhým kolečkem, okraje přitiskneme a znovu vykrojíme. Takto připravené koblihy necháme ještě chvíli kynout. Smažíme v rozpáleném oleji, první stranu pod pokličkou a bez obracení. Potom obrátíme a dosmažíme už bez pokličky. Hotové vyjmeme a dáme na savý papír, kde ztratí mastnotu. Pocukrujeme a podáváme.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Všechněm nelze vyhověti

Přání

Trocha poezie