Zámek Opočno

V úterý jsme si udělali výlet do Orlických hor a při cestě jsme se zastavili v Opočně na zámku. Nejdřív stručně, co o zámku říká kniha a potom několik vlastních poznatků a obrázků.
Místo v údolí Zlatého potoka se poprvé objevuje již v Kosmově kronice jako předrománské hradiště. Na místě hradiště pak byl ve 14. stol. postaven gotický hrad, přebudovaný v letech 1562-67 na renesanční zámek. Posledním majitelem byla Kateřina Colloredo-Mansfeld. Dnes je zámek národní kulturní památkou a hlavní dominantou městské památkové zóny. Komplex byl barokně upraven a původní gotický hrad pak připomíná válcová věž. V zámku je obrazárna a k nejrozsáhlejším u nás patří sbírka zbraní.
My jsme zastavili na náměstí, které mě hned zaujalo nejen svou čistotou, ale i krásně opravenými domy. . .
. . . na náměstí je kašna a hned vedle opravená budova Městského úřadu. . .
. . . do zámecké zahrady, která má 22 ha a je pojata jako Anglický park jsme vešli postranním vchodem a obešli celý zámek po pěkně upravené cestě, se spoustou krásných stromů. . .
. . . zámek se vypínal nahoře na skále a dole pod námi v docela velké hloubce byl zřejmě zmiňovaný Zlatý potok. Z této strany byl zámek dokonale chráněný před nepřáteskými nájezdy. . .
. . . po schůdkách jsme vystoupali na hlavní nádvoři. .
. . . a tady nás zámek překvapil svou velikostí a krásnými arkádami. . .
. . . pozůstatky gotického hradu. . .
. . . v popředí socha sv. Floriána, patrona hasičů a krásně upravená budova školy a opět krásně čisto a připadalo mi, že i útulno. . .
. . . zajímavá věžička nebo snad komín ? . .
. . . když jsme přijížděli k náměstí, zahlédla jsem velkou kopuli, ale pak jsme ji nemohli hned najít, nakonec se to podařilo. Kopule patří zvonici.
. . a ještě profesionální obrázek celkého zámku. . .

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Všechněm nelze vyhověti

Přání

Trocha poezie