Dvůr Králové nad Labem

Trošku proháníme naše nové autíčko a tak jsme se vydali i do Dvora Králové. Když jsme vyjížděli bylo docela hezky i když meteorologové předpovídali přeháňky. Mysleli jsme, že se předpověď nezdařila, ale bohužel měli pravdu. Cestou do Dvora se zatáhlo a když jsme přijeli tam začalo drobně mrholit. Pak sice přestalo, ale zůstalo pěkně zataženo, takže obrázky jsou takové smutné.
První písemná zmínka o obci pochází z roku 1270. Roku 1398 byl městu udělen králem Václavem IV. znak.
Ve městě se nalézá známá zoologická zahrada s Africkým safari.
My jsme ale nazamířili do ZOO, ale na místní Lesní hřbitov k pomníku obětem květnového povstání z 5. května 1945 u školy. Mezi 12 padlými byl i manželův tehdy osmnáctiletý bratranec.

. . . Lesní hřbitov je opravdu v lese a je, dá-li se to o hřbitovu říci, krásný. . .

. . . na konci hlavní cesty je velký kříž a pomník, kolem kterého je do podkovy 13 hrobů padlých při květnovém povstání. Na pomníčkách jsme přečetli i dvě dívčí jména a taky dvě stejná, zřejmě bratrů. . . .

. . . hrob manželova bratrance. . .

. . . na začátku jsem psala, že padlých při povstání bylo 12, ale hrobů je zde 13. Tím posledním je major Sovětské armády, který padl při pohřbu obětí. Protože ve Dvoře byla téměř třetina německých obyvatel, byl pohřeb obětí střežen vojáky SA a právě při pohřbu byl jeden z nich zastřelen. . .

. . . objevili jsme zde i hrob zakladatele českého safari a ředitele ZOO. .

. . ze hřbitova jsme zamířili do centra města. Náměstí ve Dvoře je rozestavěné, že se témě nedá projít, ale určitě po dokončení, které má být v lednu příštího roku bude moc hezké. .

. . . zbytky hradebního opevnění . . .

. . . kamenný portál z roku 1791 zasazený do hradební zdi . . .

. . . krásně opravený kostel sv. Jana Křtitele. . .

. . . Šindelářská věž byla součástí hradeb opevnění města. . .

. . . znak královského města nahoře na věži. . .

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Všechněm nelze vyhověti

Přání

Trocha poezie