Les Království

Nedaleko Dvora Králové je na Labi přehrada Les Království. U přehrady je informační tabule o celém vodním díle. V roce 1909 bylo vypsáno ofertní řízení, kterým byla stavební část zadána pražské firmě ing. J.V.Velflik. Moc by mě zajímalo, jestli musela firma předat nějaký úplatek, aby tuhle zakázku dostala. Stavba přehrady byla zahájena v roce 1909 a z větší části dokončena v roce 1914. V důsledku první světové války se protáhlo úplné dokončení až do roku 1919. Celkový náklad činil 4 700 000 korun rakouských. Poprvé splnila svoji úlohu ne úplně dokončená přehrada v roce 1917, kdy se při velké vodě naplnila až k přelivům. Vodní dílo je po architektonické stránce považováno za jednu z nejhezčích vodohospodářských staveb v České republice a od roku 1964 je celý objekt chráněn jako technická památka. To je něco málo z informační tabule a já dodávám, že je to opravdu nádhera, což chci doložit několika obrázky, bohužel počasí mi stále ještě nepřálo.

. . . po přehradní hrázi vede silnice, poměrně úzká, takže jsem si všimla, že se řidiči podívají, a když vidí, že někdo na silnici vjíždí nebo jede v protisměru počkají, až se silnice uvolní a funguje to krásně i bez značky. . .



Je vidět, že už se blíží podzim, vršky stromů se už začínají zabarvovat. . .
. . . na přehradě je pět přelivů. . .

. . . na pravém břehu pod hrází se nachází vodní elektrárna. . .

. . . na břehu jsou kouzelné stavbičky, třeba tahle kruhová věž. . .

. . . nebo tenhle domeček s věžičkou. . .

. . . připadá mi, že je jako s obrázků Thomase Kinkadeho, kdopak v něm asi bydlí, představuju si, že nějaký dobrý duch přehrady. . .


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Všechněm nelze vyhověti

Přání

Trocha poezie