Léčivé byliny

Při pohledu z okna mi připadá trochu divné, dávat sem léčivé bylinky, ale zase na druhou stranu, při pohledu z okna je patrně nejvhodnější doba na jejich využití. Takže troška obrázků, tak jak jsem je nafotila při sbírání a maličko babského kořenářského poučení

Barvínek menší - Vinca minor
Barvínek snižuje krevní tlak, užívá se při potlačení dráždivosti při kašli, krvácení z nosu a bývá také užíván při cukrovce.

Bez černý - Sambucus nigra
Požívají se hlavně květy, které působí na snížení horečky a usnadňují pocení. Používají se proto při horečnatých onemocnění z nachlazení, při kašli, angínách a pomáhá i při migrénách. Z čerstvých květů se také dělá osvěžující nápoj.

Dobromysl obená - Origanum vulgare
Dobromysl se používá pro zlepšení chuti pokrmů. Dále se používá při zažívacích potížích, při žaludeční nervoze, nechutenství, při zánětu průdušek, potížích z nachlazení a působí jako lék na uklidnění. Zevně se používá jako prostředek proti lišeji a jiným kožním infekcím.

Mateřídouška obecná - Thymus serpyllum
Mateřídouška se používá pri kašli, zánětu průdušek a poruchách trávení. Má podobné účinky jako dobromysl.

Prvosenka jarní - Primula veris
Prvosenka jarní pomáhá při odkašlávání a při zánětech horních cest dýchacích. Má močopudný účinek.


Růže šípková - Rosa canina
Šípkový čas se užívá k celkovému posílení organismu. Působí mírně močopudně a proto se užívá i při zánětlivých onemocněních močového ústrojí.

Řebříček obecný - Achillea millefolium
Řebříček se požívá jako součást léčivých čajů na zaludeční potíže, nechutenství a kašel. Má protizánětlivý a hojivý účinek a zvyšuje srážlivost krve. Používá se do koupelí a k omývání ran.
podařilo se mi najít a vyfotit na louce i krásně růžový květ,

Sedmikráska obecná - Bellis perennis
Sedmikráska se používá pro lepší vykašlávání a působí protizánětlivě. Zevně se používá na ekzémy, lupénku a zlepšuje hojení ran.


Třezalka tečkovaná - Hypericum perforatum
Třezalka má potizánětlivé účinky, čistí krev, pomáhá při psychickém napětí a depresi a úzkosti, pomáhá při nemocech žaludku, slinivky i jater.

Vratič obecný - Tanacetum vulgare
Čaj z listů vratiče se používá při žaludečních křečích. Svazek vratiče se používá proti hmyzu a proti molům

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Všechněm nelze vyhověti

Přání

Trocha poezie