Kunětická hora

Minulý týden jsem opět neměla moc času na počítač. Měli jsme nějaké zařizování v Chlumci, druhý den v Hradci, do toho přišla sklizeň třešní a teď dozrávají jahody, takže je stále co dělat. Trvalo mi celý týden, než jsem uspořádala fotografie z našeho posledního výletu, tentokrát na Kunětickou horu.
Kunětická hora je dominantou Polabí. Na znělcové kupě 294 m je zřícenina původně husitského hradu. Ten vznikl poté co husitský hejtman Bořita z Miletínka pochopil, jaké je to významné strategické místo. Od roku 1464 patřil hrad Jiřímu z Poděbrad. Pak areál přestavěl v gotickém stylu Vilém z Penštejna. V roce 1645 zničili hrad Švédové. Podle rozhodnutí císaře Františka I. měl být hrad opraven, ale uskutečnily se jen nějaké zásahy.
Ke Kunětické hoře se váže pověst, že si mniši z blízkého opatovického kláštera, někde v hloubi Kunětické hory uložili do sudů poklad a z opatrnosti ho vydávali za víno. Když hradní pán sudy našel a zjistil, co v nich je, poklad sebral, sudy naplnil vínem a vrátil je mnichům.

. . . obrázky Kunětické hory z informační tabule. . .

. . . Kunětická hora z parkoviště. . .

. . . věž, kolem které stále kroužili ptáci, podle křiku soudím, že kavky. Ale i tak jsem si připadala jak v pohádce "Sedmero krkavců". . .

. . . než vystoupáme na nádvoří hradu, projdeme kolem studny a můžeme se pokochat krásným rozhledem do okolí, tentokrát ale hodně mlžným, takže raději žádné obrázky z rozhledu nedávám. . .

. . . nádvoří. . .

. . . hradní brána. . .


. . . hradní schodiště. . .

. . . dřevěná věžička. . .

. . . a jeden z jejich obyvatel. . .

. . . hradby se střílnami. . .

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Všechněm nelze vyhověti

Přání

Trocha poezie