Rabí

Prvním naším výletem ze Sušice byla návštěva 9 km vzdálené zříceniny hradu Rabí. Rabí leží na skalnatém vrchu nedaleko řeky Otavy ve výšce 478 m a je nejrozsáhlejší českou hradní zříceninou. Byl sídlem jednoho z nejmocnějších rodů pozdně gotických Čech, pánů z Rýzmberka. Středověký hrad hrál důležitou roli. Chránil obchodní stezku mezi městy Sušice a Horaždďovice a bohatá rýžoviště zlata na řece Otavě. Kvůli tomu se hrad stával často terčem útoků. Husitský válečník Jan Žižka se ho pokusil dobýt dokonce dvakrát - a zaplatil za to svým druhým okem. Díky své kráse a ojedinělosti je Rabí zapsáno na seznamu národních kulturních památek.
Tak to bylo něco z historie hradu. Nás hrad přivítal přívětivě, sluníčko svítilo, krása. Při prohlídce hradu se ale začaly kupit docela ošklivé mraky, které nakonec zhatily náš úmysl, obejít hrad ještě pod hradbami. Než jsme ukončili dohadování, zda jít nebo ne, začaly padat první kapky. Naštěstí parkoviště nebylo daleko, tak se nám podařilo doběhnout do auta, ještě téměř za sucha. Ale hned to začalo. Setmělo se, spustil se liják, kroupy a do toho blesky. Parkoviště bylo z kopce a my jsme za chvilku měli pocit, že stojíme v rybníce. To trvalo asi 20 min. a pak se jako zázrakem zase objevilo sluníčko.









. . . cestou zpátky jsme u silnice uviděli auta a pěšinku. Zastavili jsme a zjistili, že je tu lom, ale taky "Vstup zakázán", ale plot byl v jednom místě sešlápnutý, tak jsme pokračovali a nelitovali. Pohled to byl nádherný. Škoda, že se zase začala stahovat mračna, tak jsme se raději rychle vrátili. Podruhé bychom takové štěstí, že bychom nezmokli, mít nemuseli.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Všechněm nelze vyhověti

Přání

Trocha poezie