Švihov

Dnes u nás svítí sice sluníčko, ale není co fotit, snad jen stromy, ohýbající se silným větrem nebo louže po nočním lijáku a ruční práce také nemám žádné dokončené, abych se pochlubila, proto jsem sáhla do archivu a vrátila se k naší dovolené v Sušici a k našim výletům. Dnes se tedy vrátíme na Švihov.

Švihov je gotický vodní hrad, nachází se na Klatovsku a jedná se o jeden z nejmladších českých hradů. Dal ho postavit v v roce 1480 Půta ˇŠvihovský z Rýzmberka. Jeho stavba trvla 9 let a po jeho smrti pokračovali jeho synové v dostavbě opevnění, pod dohledem architekta Benedikta Rieda. Od roku 1548 měnil hrad majitele až v roce1598 ho koupil rod Černínů z Chudenic. Potom přišla třicetiletá válka, hrad tehdy dobývala švédská vojska, ovšem bez úspěchu. Po válce vydal císař Ferdinand III. příkaz k demolici hradu, snad ze strachu, že by se v jeho nedobytných zdech mohli ukrývat odpůrci habsburského rodu. Naštěstí k úplnému zničení hradu nedošlo. Hrad zůstal v majetků Černínů až do roku 1945, kdy byl zestátněn.
Nyní hrad tvoří dva obytné paláce, pětipatrová vstupní věž a hradní kaple. Z části zůstala zachovaná hradba. Uvnitř hradu je k vidění nábytek, cínové, olověné a keramické nádobí a zbraně.
. . . hrad z jižní strany. . .

. . . pohled na hradní kapli. . .

. . . vodní příkop. . .


. . . bašta. . .

. . . vstupní brána do hradu. . .

. . . hradní nádvoří

. . . hradní nádvoří s pětipatrovou vstupní věží. . .


. . . takhle byl Švihov zaplaven v r.2002. . .

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Všechněm nelze vyhověti

Přání

Trocha poezie