Kutná Hora

Před 14 dny jsme se hned po obědě rozhodli, že si uděláme výletek do Kutné Hory, ale jak jsme později zjistili, nebylo to rozhodnutí moc dobré, protože věnovat Kuné Hoře jen odpoledne, je opravdu strašně málo.
Ve středověku byla Kutná Hora po Praze druhé největší a nejvýznamější město v Čechách, proslavené těžbou a zpracováním stříbra. V současné době je jedním z mála našich měst zapsaných do seznamu památek UNESCO.
Nejdříve jsme navštívili, jak jinak, chrám sv. Barbory.
Chrám sv. Barbory je, jak se píše v informacích, které jsme dostali ke vstupence, unikátní dílo vrcholné a pozdně gotické architektury. jehož stavba byla zahájena r. 1388. Prvním projektantem a stavitelem byl Jan Parléř, syn Petra Parléře stavitele Svatovítské katedrály. Stavba probíhala v několika etapách a podílelo se na ní mnoho architektů. Nejznámějšími byli Matyáš Rejsek, který zaklenul kněžiště, dále Benedikt Rejt, který v roce 1530 dokončil hlavní loď. V 19. století prošla stavba rozsáhlou rekonstrucí, architekt Josef Mocker podloužil stavbu o jedno klenební pole, chrám opatřil stanovou střechou. Poslední oprava byla provedena v letech 2003 -2011 a teď už pár obrázků.







. . . pohled na Kutnou Horu z hradeb. . . vpředu kostel sv. Jakuba, kam se taky podíváme. . .

. . . pohled z hradeb dolů a na chrám. . .


. . . a teď už jdeme dovnitř, hlavní oltář a trochu je vidět i klenba. . .

. . . obrázky z ochozu obstaral manžel, já na výšky moc nejsem. Zatím, co on prohlížel a fotil, usadila jsem se do lavice a nechala okolo sebe plynout staletí. . .


. . . oltář, sv. Barbora je na pravé části, nahoře vlevo. . .

. . . a to je ona, sv. Barbora, patronka havířů. . .

. . . a havíř. . .



Byl to krásný zážitek, jen mi trochu vadili turisté, zvláště jedna žena z cizí výpravy nevím, jaké národnosti, ale ta paní hulákala, chechtala se a myslím, že ji měli dost i ostatní z jejich zájezdu. Tak a příště se mrkneme kousek po Kutné Hoře, navštívíme kostel sv. Jakuba a budu nakupovat.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Všechněm nelze vyhověti

Přání

Trocha poezie