Lázně Bělohrad

Posledním místem našeho výletu bylo malebné městečko Lázně Bělohrad ležící v podhůří Krkonoš v nádherné, ekologicky čisté kotlině. Na jihozápadě je chráněno modravým hřebenem Chlumu, na severu se vypíná Kamenná hora, od západu hledí zříceniny hradů Kumburk a Bradlec, i hora Tábor. Okolí města je jedinečným krajinným celkem s množstvím lesů i udržovaných staveb lidové architektury. Nacházejí se zde Anenské slatinné lázně se 120letou tradicí. Klienti do zdejších lázní přijíždějí převážně s onemocněním pohybového ústrojí. Jde hlavně o revmatické choroby, bolesti páteře,  artrózy, stavy po úrazech a ortopedických operacích. Naproti lázním se rozkládá  park Bažantnice.
V Bělohradě se také narodil 4. ledna 1859  Karel Václav Rais, český spisovatel.  Pocházel z chudé rodiny, jeho otec byl rolník a tkadlec. Rais vystudoval učitelství v Jičíně a učil v Trhové Kamenici, později v Hlinsku a také v Praze, kde se stal ředitelem měšťanské školy na Vinohradech. Přispíval do různých časopisů, (Humoristické listy, Květy, Národní listy a další.) Psal knihy pro děti i dospělé. K nejznámějším jeho dílům patří román Zapadlí vlastenci.  K. V. Rais zemřel v roce 1926 v Praze.

Lázeňský dům na náměstí. . .
.
. . .  místo vyhořelého domku . . ..
. . . v Bělohradě je spousta krásné opravených domů, tento stojí na místě bývalého rodného domu hudebního skladatele Karla Moora. ..
.
. . . další kráně opravený dům Pod věžičkou . . ..
.
. . . co se mi taky moc líbilo, jsou krásné chodníky a všude čisto. . ..
.
. . . parčík s fontánou uprostřed města. . ..
. . .  lázeňský park, na který navazuje lesopark Bažantnice. Tady jsme poseděli docela dlouho, protože už jsme toho měli za celý den dost. . ..
. . . ještě vám musím ukázat, co mě docela šokovalo, manželé měli na vodítku místo pejska, prase, které když se mu něco nelíbilo kvičelo na celé město, no proti gustu . . ..
. . . v parku dostal,  miláček Boženka, tak na něj volali, volnost . . ..

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Všechněm nelze vyhověti

Přání

Trocha poezie